Tervszerűen

Írta:  Megulesz Gabriella 2011. szeptember 06. kedd, 09:22
  • Betűméret A betűméret csökkentése A betűméret csökkentése A betűméret növelése A betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés: (0 értékelés)

 „Nem úgy kell venni, hogy az állam elvett a vizitársulattól 90 milliót, hanem úgy, hogy adott a gazdálkodóknak 50 millió forintot.”

Szabadegyhza_0155_fldt_jobb_parti_rok_11.08.17A salátatörvény eltörölte a földtulajdon alapú társulati hozzájárulást, és részben pótolta a kieső összeget állami támogatás formájában. Így a vízjogi engedéllyel rendelkező állami tulajdonú vízfolyások fenntartási kérdései megoldódni látszottak. De a támogatásból kiszoruló közcélt szolgáló, főként önkormányzati és magántulajdonú vizekkel mi történik majd? Erre a kérdésre válaszolva hangzott el a fenti mondat, a Szabadegyházi Agrár Zrt. növénytermesztési szakmérnökének, Führpasz Györgynek a szájából a Dunaújvárosi Vízi Társulat éves küldöttgyűlésén.

-         Mit jelent a Szabadegyházi Agrár Zrt. számára a területi vízgazdálkodás?

-         A tulajdonosok számára egyik legfontosabb szempont a kiszámítható és jövedelmező gazdálkodás biztosítása Szabadegyháza és Zichyújfalu térségében. A Zrt. által művelt terület a nagyüzemi gazdálkodáshoz igazodik. A minket érintő legnagyobb vízfolyás a Hippolit-nyugati ér. 2010-ben a csapadékos év bebizonyította, hogy a vízfolyás csak folyamatos kaszálás és hordalék eltávolítás esetén vezetik el a káros vizeket. A 80-as években megépültek a közlekedést biztosító meliorációs utak és a hozzájuk kapcsolódó árokrendszerek. A földutak bakhátas kialakítással és kísérő árkokkal vízteleníthetők, kizárólag ezek fenntartásával használhatók tartósan. A szántóterületek között alagcsövezett táblák is vannak, ezek szintén csak a megfelelő befogadó árok biztosítása mellett működhetnek. A tudatos vízkormányzáshoz-vízvisszatartáshoz elengedhetetlen a vízrendszer elemeinek kielégítő állapota. Amennyiben megvalósul a tervezet és fenntartható optimális vízhasználat, abból a mezőgazdaság profitálhat.

-         Több mint ezer hektáron gazdálkodva a Szabadegyházi Agrár Zrt. 2010-ig jelentős társulati hozzájárulást fizetett a Dunaújvárosi Vízi Társulatnak. Főleg a kisebb gazdálkodók a kötelező befizetés eltörlését örömmel fogadták. Te a változásban új lehetőséget láttál. Miért tartod fontosnak a területi vízgazdálkodás helyi finanszírozását?

-         A vízfolyások rendezése helyi érdekeket szolgál. A mezőgazdaság érdekeit, amennyiben vizet vezet el, vagy vizet biztosít a szántóterületeken. A települések érdekeit, hiszen elvezeti a belterületi csapadékot és befogadja a tisztított szennyvizet. A rendszeres kaszálás segít meggátolni az allergén gyomok terjedését. Ezek mind helyi érdekek. A haszonélvezők: a helyi gazdálkodók, önkormányzatok és a lakosság. A Hippolit-nyugati ér állami tulajdonú vízfolyás, a kaszálást a társulat állami forrásból évente egyszer biztosítja. Ha a helyi földtulajdonosok továbbra is áldoznának a területükön található árkokra, akkor megvalósulhatna a második kaszálás, esetleg az üzemi árkok, útárkok felújítása is. A gazdálkodóknak nem kellene többletforrást biztosítani a 2010-es évhez képest. Egyszerűen a korábbi összeget kellene a vízrendezésre fordítani és összehangolni az állami támogatás felhasználásával. A korábbi évektől eltérően minden forint a befizetés körzetében hasznosulna. Természetesen a vízfolyások, nádasok és vizes élőhelyek a növények és vadon élő állatok életterei. A tisztítási, kaszálási munkák ütemezésénél figyelembe kell venni ezt a szempontot is.

-         Néhányan azt mondják, hogy az árokásáshoz mindenki ért. Vannak, akik saját munkagépet vesznek, mások földmunkagépet bérelnek és maguk irányítják a munkát. Ti egy harmadik változat mellett döntöttetek. Miért választottátok partnerként a Dunaújvárosi Vízi Társulatot a vízrendezési feladatok megoldásához?

-         Ez egy szakma. A tábláról megfelelő műveléssel, esetleg bekötőárkokkal levezethető a víz, ha van hova. Az útárkokon és vízfolyásokon azonban több száz méteren kell biztosítani a megfelelő esést, ez már nem mindig sikerül csak úgy „szemre”. A szakemberek a gépi munkához biztosítják a szintezést, szükség esetén lesüllyesztik az átjárókat, kijavítják a megrongálódott mederburkolatot. Nem kell külön megszervezni, hogy kit vegyünk ki a termelésből az irtási munkákhoz és nem kell ott állni a gépkezelő mellett. Utánanéznek a közműkeresztezéseknek, és szakfelügyeletet hívnak, amennyiben ez előírás. Összefoglalva: minőségi és komplett munkát végeznek. Most fejeztük be a Szabadegyháza – Hippolit-puszta közötti meliorációs út és útárok felújítását. A feltöltődött árokból „előkerült” egy áteresz. A kirakott anyag a földútra került.

-         Foglalkoztunk kicsit a múlttal, többet a jelennek. Arra kérlek, mondj néhány gondolatot a jövőről is!

-         Ahogy korábban mondtam, fontosnak tartom a meliorációs rendszer folyamatos, tervezett ütemezés szerinti felújítását. A vizitársulattal közösen megkezdtük az előkészületeket a Hippolit-nyugati ér adonyi út feletti szakaszának fenntartás jellegű iszapolására, melyet Európai Uniós forrásból szeretnénk megvalósítani. A társulat előkészíti, beadja és menedzseli a pályázatot, a Szabadegyházi Agrár Zrt. biztosítja az önerőt a projekt megvalósításához. Arra törekszem, hogy minden évben jusson pénzkeret az utak és vízfolyások karbantartására, mert hiszek abban, hogy ez a termelés során hosszú távon megtérül.

 

Módosítás: 2012. november 30. péntek, 16:52